berbuka aper? kekadang bila masak sendiri ni tak der idea dah nak masak aper kan. kalau dah penat balik keja tu, bila dah malas sangat masak simple cenggini pun best dah.sup daging dan air asam mana leh dipisahkan terutamanya orang utara. kalau tak buat air asam buat sambal kicap cicah ngan daging tu. pergh sedap.


bahan sup
daging- dipotong kecil
daun sup
ubi kentang- x nak letak pun tak per
serai-diketuk
sedikit halia- diketuk
3 gelas air
bahan tumis yang ditumbuk:
sedikit jintan manis dan putih
sedikit lada hitam
bunga lawang
kulit kayu manis
cara buat:
1. tumis bahan yang ditumbuk tadi, serai dan halia hingga naik bau. kemudian masukkan daging. biar sekejap untuk matikan air daging. kemudian masukkan air.
2. biarkan sehingga mendidih sebentar dan kemudian masukkan kentang. masak bagi empuk dan daging betul2 masak. masukkan daun sup dan perasa.
bahan untuk air asam: untuk dua hingga 4 org.
3-5 biji cili padi-potong macam biasa
1/2 biji bawang besar
1/2 biji tomato
sedikit asam jawa
belacan
garam
limau nipis
daun kesum-dipotng halus.ni tak nak masuk pun takper. tapi bagi org belah utara letak daun kesum tu dah biasa sangat
cara buat air asam senang jer. lenyek jer cili padi tu dengan sudu ker kalau nak pakai tangan picit pun boleh tapi kang pijar tangan.semua benda tu gaul bagi sebati dan akhir sekali perah air asam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan