
ni resepinya yer.
kepala ikan dan isi ikan sket (tak kan nak makan kepala jer kan)
2 paket serbuk kari ikan/ 4 sudu besar serbuk kari ikan
daun kari
2 biji bawang besar (1 1/2 biji blend dengan serbuk kari, 1/2 lagi tu slice untuk tumis
5-6 ulas bawang putih (hah separugh blend ngan serbuk kari tu separuh slice untuk tumis)
air asam jawa
2 biji tomato
6-8 atau lebih pun tak per bendi
garam secukupnya
cara buat:
1. basuh ikan dengan limau untuk hilangkan hanyir. kemudian masukkan dalam satu bekas(besen atau mangkuk besar) dan masukkan air asam jawa menutupi ikan2 tersebut.org kata sampai tengelam ler ikan tu.masukkan garam sket dalamnya.
2. tumis bwang yang di slice tadi bersama daun kari. kemudian masukkan serbuk kari yang di blend tadi. masak sampai pecah minyak.
3. masukkan ikan dan air asam jawa tadi. biarkan hingga mendidih. dah agak masak masukkan garam, tomato dan bendi tadi. bagi mendidih lagi sekali atau dua kali. dah siap.
senang jer buatnyer. tapi lain org masak walupun resepi sama kadang tak sama pun rasanya. dah lama sebenarnya aku tak buat kari kepala ikan ni.tetiba lak time mngandung tergedik-gedik nak buat. haha...k la selamat menjamu mata ngan gambar kari kepala ikan tu yer.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan