28 Februari 2013

ulaman kampung- buah beka

Assalammualaikum. alohaaa budakkampung in the house. yearghh hari ni teman nak kenalkan korang dengan sejenis ulam yang cukup dikenali di sebelah utara sinun. tapi org kelantan pun kenal buah ni haaa. aku tak pasti setengah tempat panggil aper tapi aku panggil buah ni buah beka.pokoknya tinggi dan buahnya panjang. daun dan buah boleh makan dan rasanya pahit2 sedikit tapi bagi aku ok jer. takder la pahit sangat pun.


 hah ni ler buahnya. sebenarnya panjang tapi aku dah potong dua. boleh direbus dan dibakar. dibuat kerabu atau dicicah ngan sambal atau air asam yang diletak kerisik atau dipanggil air lawa. kenapa dipanggil air lawa aku pun tak tau. camner rupanya air lawa tuh. haaa yang kat bawah ni rupanya.

cara buatnya-cili -potong, kerisik, bawang, garam secukup rasa dan belacan serta perahan limau.letak air sket. tumbuk macam sambal belacan tu pun boleh. ikut sukahati.

 
hah ni rupa setelah direbus. kulitnya kena kikis dulu. lepas rebus atau bakar.

teringat kenangan ngan arwah mak aku. dia dulu suka bakar jer buah beka ni buat kerabu atau cicah jer ngan air lawa tu. serius sedap. cuba ler kalau pi utara tu terutamanya kedah. tapi ulam ni spesis yang susah jugak nak jumpa. tapi kat sini aku nak kenalkan kat korang. confirm ada yang tak tau ni. anak muda zaman sekarang mana nak sangat makan ulam.memilih sket. ye tak. yang pahit tak mau.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HASIL TANAMAN ANGGUR KALI KE EMPAT DAN SOKSEK SOK SEK

 Assalamualaikum. lama menyepi kan. dah bersawang dah. tulis blog ni sekadar suka2 je. jadi dah bersawang tak post n tak buka langsung😆. pa...