hah ni ler buahnya. sebenarnya panjang tapi aku dah potong dua. boleh direbus dan dibakar. dibuat kerabu atau dicicah ngan sambal atau air asam yang diletak kerisik atau dipanggil air lawa. kenapa dipanggil air lawa aku pun tak tau. camner rupanya air lawa tuh. haaa yang kat bawah ni rupanya.
cara buatnya-cili -potong, kerisik, bawang, garam secukup rasa dan belacan serta perahan limau.letak air sket. tumbuk macam sambal belacan tu pun boleh. ikut sukahati.
teringat kenangan ngan arwah mak aku. dia dulu suka bakar jer buah beka ni buat kerabu atau cicah jer ngan air lawa tu. serius sedap. cuba ler kalau pi utara tu terutamanya kedah. tapi ulam ni spesis yang susah jugak nak jumpa. tapi kat sini aku nak kenalkan kat korang. confirm ada yang tak tau ni. anak muda zaman sekarang mana nak sangat makan ulam.memilih sket. ye tak. yang pahit tak mau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan