29 September 2017

brownies..pisang, carrot almond cake...

alohaa....hari ni aku nak post banyak2. haha... apa cerita... brownies resepi yang i jumpa kat blog dayangjack.blogspot.com buat teman jatuh cinta weiii dan respi tu la yang jadi olahan brownies2 teman.hari tu resepi browniesnya teman edit jadikan brownies pisang. kebetulan plak pisang banyak kat rumah n baru je beli. so try la buat. lepas masak ko pipe cream cheese atas ko tabur choc chip then ko potong n ngapppp... Ya Allah sedap nya cik jah. tq bangat pada tuan punya resepi....


 hah... nmpk tak. jgn kata hakak tak habaq mai kat hangpa nah...cuba la try buat....


yang ni tuk cik abag bawa balik kampunggggg...hah jom kita crita apa kes plak ngan carrot kek..
temah try test resepi yang teman google tpi kan hampa sangat sebab tak jadi pun. pastu teman google lagi dan akhirnya jumpa resepi yang melekat kat hati... tq pada blogger mat gebu www.tiffinbiru.com. bagus sungguh kan blogger2 yang tak lokek ilmu ni. dan resepi nya teman derhaka sket ja ubah kekacangnya tu jadilan almond....hehe

ni tanpa almond. carrot cake biasa jer tapi atasnya salut krim cheeese. ni org punya order.





ni la hasilnya. sangat sedap n yummy. letak plak krim cheese atas tabur choc chip, potongan fresh strawberry and blueberry. walah...sedapnya....

bila tangan gedik nak buat bunga


nape dengan tajuk pos tu... hehe..bila asyik tengaok org tayang bunga pakai buttercream pun, tangan i mul la tergedik2 jugak nak cuba. tak pernah amik khusus khas tuk ini pun taoi i tetap nak cuba setelah puas menengok tutorial tapi sayik lupa ja akhirnya..tadaaaaa...terhasila kek bunga yang ala..bolehla kot....




bila tak tau nak buat tu, stress jugak tapi bila dah dapat key dia mcamana baru la seronok plak buat. haha..buat jer makan nya idak.






tadaaaaa...tq kak azlita ....ni semua penangan tengok blog kak ita https://norazlitaaziz.blogspot.com. 
suka sangat tengok blog kak ita dan sangat bagi inspirasi. resepi2 dia pun ok. boleh2 a jengah sapa nak. 

kisah hidup kami....

assalammualaikum...lama betul tak tulis apa2 kat sini kan. lama benor jugak teman idak ngomel2.
kadang ada idea nak tulis tapi kdg tak kesampaian apa nak tulis. hahaha....

hidup ni kadang kita rasa susah tapi kadang ada org lagi susah dari kita. memang lumrah hidup kita kadang tak sedar termengeluh. normal sebab kita ni insan biasa ja. kadang kita tengok org happy jer senyum jer tapi kita tak tau dia menangis kat dalam. macam2 masalah yang dihadapi.

kadang orang ada masalah anak, masalah keluarga.. normal jugak sebab itu adalah asam garam kehidupan.

cerita tentang anak...jaga anak sorang2..dengan suami jauh memang agak memenatkan. dengan lasak diaorg, mcm2 akalnya. kadang boleh buat kita nangis sorang2 sebab penat... tapi itulah...anak kita.terima seadanya siapapun mereka. ada keistimewaan masing2. ada kenakalannya yang jadi pengubat penat kita tapi ada jugak yang boleh buat kita jadi singa.....

ari tu ada terbaca satu pos...si suami ckp kat bini sb bini dia asyik marah2 anak sebab melasak.. suami ckp untung kita ada anak boleh berlari sana sini, oleh bercakap jerit bagai. ada org anak terbaring jer. nak berlari apatah berjalan pun tak mampu. ada pulak langsung xda anak...betul la tu.bersyukurlah kita ada anak. terima la anak kita seadanya....nasihat untuk aku jugak ni sb asyik jugak bebel kat anak yang melasak. bersalah sungguh marah2 anak. kekadang tercubit...

 my hero
my heroin


my hero...ada sket masalah speech.dah pergi terapi. kdg ada perkataan yg kita faham kdg lgsg tak faham. tapi alhamdulillah boleh uruskan diri. boleh mandi sendiri, nak air pegi cari sendiri kat peti ais tapi....activenya....huhu boleh tahan. fobia kena tinggalkan oleh aku sampai hari ni tak hilang. kesian dia..

my heroin...hmmm akal banyak. kalau dah bercakap tak leh stop. soalan2nya mak aiii menguji minda ummi untuk menjawab. asyik cari gaduh ngan adik. ayat biasa dia...ummi sayang izzat jer. x sayang akak pun.hehe..jealous melampau2.

ayat klau nak suh beli mainan atau nak apa2. akak x beli lagi mainan tu..akak tak pernah makan tu.. padahal berapa banyak dah mainan yng sama jenis beli. makan pulak padahal baru ajer makan. hehe..sabor je la..

soalan feberet dia sekarang ni asyik bertanya pasal Allah. Allah kat mana ummi? napa tak nampak.
Syurga tu kat mana. apa ada dalam syurga. buah itu,ini ada tak dalam syurga. kakak nak masuk syurga la ummi. mcamana nak masuk syurga...

tu soalan si kakak. tengah tunggu pulak soalan dari si adik... inshaallah..


sekejap jer masa berlalu..anak2 pun dah besar. semoga anak2 ummi jadi anak yang soleh solehah, cemerlang dunia dan akhirat. amin




08 Ogos 2017

my cookinggg

alohaa....terperam lama rupanya post ni. tak hingat bila sebenarnya. tapi tak per i post ajer yer.



ni i try buat ketayap. yummmmmm

beriani daging...alohaaaa...

nasi goreng untuk si tecik

menu bila ada ramai org kat umah..hehe

smbal petai ngan udang.walahhhh..


asam pedas ikan pari. ni tak ingat menu bila.haha..lain kali peram lagi kan.


my brownies and choc cake againnnnnn....

alohaaaa...per cerita. asyik cerita kek jer kan. jom la layan mata.


ni easy brownies cheese  





yang ni plak choc kek tempahan my frens masa raya ari tu. utk open house katanya


wajib ada hokey gambar angel i sorang tu. setiap kek yang ummi dia snap pictures perlu ada bukti gambar dia....

yang ni setelah ditambah dan ditabur cho chip.

dua2 resepi choc kek n brownies ni i dapat dari tenet. perangai i dapat resepi, kita try test n error la kan. yang sedap kita simpan, yg tak berapa nak kena tu kita tolak tepi....pasni i nak try buat hokaido plak.

05 Ogos 2017

hasil kerja tangan aku.....my cakes

amboi2...tajuknya kan. ekeke..suka hati la kan blog teman. nmpk  tak model tu tgh excited tgkp gambor ngan kek..katanya..ummi besday kakak nanti nak gini jugak yer...kek ni ada org tempah sebagai hantaran. brownies cheese two tier yang dicurahkan choc ganache dan dihias dengan choc piping, choc chip n strawbery.




sapa yang suka chocolate  mesti meleh jer air liur ek


ni kek besday adik izzat,decor last minute n guna bahan yang ada kat rumah ajer....

ni pun kek besday adik izzat..choc cake fav adik.

yang ni kek bawa makan2 kat opis..


kek besday nayli,,,sambut dekat school. dia request gambar elsa jer .pastu rambut elsa nak suh pipe. tapiiiii..gambar elsa jer yg beli memula tu tetiba gambar dia jadi pudar padahal tak sampai sebulan pun beli.xpired pun beli. so ummi pegi kedai beli baru sekali xda dah.pastu dia kata takpe la ummi yang ni pun ok.

decor dalam keadaan penat...gini je la.


kek sebelah tu lebihan frosting hiasan kek elsa.

brownies kek kawan tempah. i decor ala2 gini... pastu kan i....pegi tambah hiasannya




dua2 kek ni kawan tempah. memula teman dekor kek yang satu tu adalah decor asalnya yang atas. pastu i geidkssss pegi tambah jadilah yang bawah. satu brownies biasa satu lagi brownies cheese


brownies..pisang, carrot almond cake...

alohaa....hari ni aku nak post banyak2. haha... apa cerita... brownies resepi yang i jumpa kat blog  dayangjack.blogspot.com  buat teman jat...