08 Ogos 2017

my cookinggg

alohaa....terperam lama rupanya post ni. tak hingat bila sebenarnya. tapi tak per i post ajer yer.



ni i try buat ketayap. yummmmmm

beriani daging...alohaaaa...

nasi goreng untuk si tecik

menu bila ada ramai org kat umah..hehe

smbal petai ngan udang.walahhhh..


asam pedas ikan pari. ni tak ingat menu bila.haha..lain kali peram lagi kan.


my brownies and choc cake againnnnnn....

alohaaaa...per cerita. asyik cerita kek jer kan. jom la layan mata.


ni easy brownies cheese  





yang ni plak choc kek tempahan my frens masa raya ari tu. utk open house katanya


wajib ada hokey gambar angel i sorang tu. setiap kek yang ummi dia snap pictures perlu ada bukti gambar dia....

yang ni setelah ditambah dan ditabur cho chip.

dua2 resepi choc kek n brownies ni i dapat dari tenet. perangai i dapat resepi, kita try test n error la kan. yang sedap kita simpan, yg tak berapa nak kena tu kita tolak tepi....pasni i nak try buat hokaido plak.

05 Ogos 2017

hasil kerja tangan aku.....my cakes

amboi2...tajuknya kan. ekeke..suka hati la kan blog teman. nmpk  tak model tu tgh excited tgkp gambor ngan kek..katanya..ummi besday kakak nanti nak gini jugak yer...kek ni ada org tempah sebagai hantaran. brownies cheese two tier yang dicurahkan choc ganache dan dihias dengan choc piping, choc chip n strawbery.




sapa yang suka chocolate  mesti meleh jer air liur ek


ni kek besday adik izzat,decor last minute n guna bahan yang ada kat rumah ajer....

ni pun kek besday adik izzat..choc cake fav adik.

yang ni kek bawa makan2 kat opis..


kek besday nayli,,,sambut dekat school. dia request gambar elsa jer .pastu rambut elsa nak suh pipe. tapiiiii..gambar elsa jer yg beli memula tu tetiba gambar dia jadi pudar padahal tak sampai sebulan pun beli.xpired pun beli. so ummi pegi kedai beli baru sekali xda dah.pastu dia kata takpe la ummi yang ni pun ok.

decor dalam keadaan penat...gini je la.


kek sebelah tu lebihan frosting hiasan kek elsa.

brownies kek kawan tempah. i decor ala2 gini... pastu kan i....pegi tambah hiasannya




dua2 kek ni kawan tempah. memula teman dekor kek yang satu tu adalah decor asalnya yang atas. pastu i geidkssss pegi tambah jadilah yang bawah. satu brownies biasa satu lagi brownies cheese


17 Julai 2017

my hometown....

assalammualaikum... the writer in the house. lama tak berblog kan. tak der idea walaupun ada benda yang nak dikongsikan. balik kampung...seronok sangat weh. dapat berkumpaul adik beradik. bukan selalu dapat kumpul cenggitu.


anak2 sedara seonok dapat melayan mandi sungai atau org kg panggil charok. air yang masih jernih tanpa sampah. tapi heran akau kat bahagian bawah semuanya org buang sampah ke dalam sungai. mana sivik pun tak tau. buat jela satu tempat pembuangan n bakar. xyah buang gitu je tepi sungai. plastik mana nak reput sangat.

sejuk memang sejuk tapi anak2 kalau main mak aiiii tak hinggat dunia.lepas ziarah kubur mak ayah destinasi kami ke sini. sbnya mmg akan lalu kubur dahulu sebelum sampai tempat nak mandi ni. tiap kali nak pegi sini kami singgah dulu jumpa mak ayah. baca doa. ziarah mak2 sedara dan tok tokwan.

sangat rindu suasana yang gini. hidup kita ni tak tau sampai bila. entah boleh jumpa lagi tak family n kumpul macam ni lagi. nikmati indahnya suasana kg dan carok ni haaaa. hargailah tipa pemberian yang Allah bagi kat kita n berusahalah perbaiki hubungan kekeluargaan sbnya bila susah n senang hanya keluarga la penguat semangat.



05 Disember 2016

kimchi..penangan family outing n running man dan bento adik

Per cerita ngan tajuk tu kan.aduhai penangan....family outing n running man punya pasal akhirnya 2 kali aku test buat kimchi.dah try 2 resepi tapi yg aku paling suka dri stu blog ni. aku amik dari blog : ourkizuna.blogspot.my. resepi dia mcm best, sebenarnya ni kali kedua aku buat kimchi ni. sedap jugak. rasa kubis china yang rangup dimakan dengan nasi atau maggi.. yummy... jom teman share respei dari blog kakak kita ni-ourkizuna.blogspot.my. tapi teman dah modified guna  benda yang ada kat umah jer.

Sumber: ourkizuna.blogspot.my

Portion aku buat tu sekt ja sebelah kubis jer  n tak semua bahan aku follow 100% sb aku guna apa yang ada jer kat umah.

Resepi kimchi sedap
Bahan bahan
2 batang Kobis panjang (Napa cabbage atau hakusai)- aku guna sebelah jer
1 cawan Garam (kalau nak sedap boleh guna garam laut asli atau rock salt)- agak2 jer sb sblh jer kubisnya
1 batang Lobak putih (Daikon)- x guna sb xde
2 batang Lobak merah- aku guna setegah batang jer
Dua pokok Daun bawang
Secekak Daun kucai
Dua biji Bawang besar holland - aku guna bwg biasa sb kat umah ada itu jer
Cara membuatnya
Potong kobis saiz 4 segi. Sederhana besar. Jangan kecik sangat sebab nanti kecut. Gaul dengan garam. Pastikan garam kena pada setiap permukaan kobis tu. Masuk dalam mangkuk. Tindih dengan benda berat. Biarkan selama 4 jam. Aku letak tutup periuk dan tindih dengan lesung batu. Lepas 4 jam, air akan keluar dari kobis tu. Kobis jadi layu. Basuh dan perah sebanyak 3 kali. Perah macam perah baju sampai airnya habis keluar kalau boleh.
Gigit sikit, kalau masin sangat bilas lagi. Bahan bahan lain macam lobak tu potong memanjang saiz batang mancis. Bawang holland tu hiris bulat bulat. Ketepikan.
Sementara tunggu kobis diperap dengan garam, sediakan bahan untuk paste


Bahan untuk paste
1 cup korean chilli flake (Aku beli brand 
Bidan beli kat Presto, Citta Mall, kalau suka pedas letak lebih. Kalau tak ada, guna je serbuk cili cap baba's atau cili paste guna lada kering tu)- teman guna chili flake biasa n serbuk cili sket
* Sebiji pear gong (kulit coklat, tapi kulitnya dibuang) - xda guna sb takder dalam ice box
* Dua biji apple merah (Aku guna apple fuji, dibuang kulit)- ada sebiji jer kat umah
* Sebiji bawang besar holland -guna bwg biasa
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
** 1/4 cup Sos ikan - gantikan dengan ikan bilis jer. pastu akau tambah sos tiram
** 4 sudu besar Tepung pulut
** Air


Cara buat paste kimchi
Blender bahan bertanda * dengan air masak/air bertapis. Tambah chilli flake dan kacau sebati.

Campur semua bahan bertanda ** dan kacau sebati sampai tepung larut. Masak atas api yang perlahan sampai mendidih. Kalau pekat sangat tambah sedikit air. Jangan terlalu cair jugak.

Campurkan bahan * dan ** dan gaul sebati.

Masukkan bahan-bahan yang dihiris saiz batang mancis tadi. Dan masukkan kobis yang dah diperap dengan garam, dibilas dan diperah. Gaul rata. Kemudian masukkan ke dalam bekas. Tutup dan simpan di tempat gelap dan sejuk selama 24jam. Kalau dah ada buih buih tu dah jadi lah maksudnya. Kalau rasa nak masam lagi biarkan lagi. Kalau dah okay, terus masukkan ke dalam peti sejuk.



haha.. ni jer gambar yang teman snap. ni pun bekal nak bawa pi opis. lupa nak tangkap masa buat n hasil lepas buat dan pada hari ni nak maklumkan kimchi ni dah tinggal serdak pun.. hehe.. tq kakak  
ourkizuna.blogspot.my. resepi awak memang terbaik la.

huhu... semangat la teman try buat bento tuk bagi anak makan sekali hampa. nak blaja lagi buat bento2 yang cantik dan menarik tuk anak makan tapi kannnn... ank ummi ni mcm bila tgk jer takder feel pun...

kek besday adik....3 tahun sudah..

Sedar x sedar anak ummi dah cukup 3 tahun. cepatnya masa berlalu. kek adik ummi buat sendiri. siap ada 2 biji lagi. satu bw balik sambut kat kg dan satu lagi potong masa betul2 birthday adik. 

 ni kek kedua adik. choc moist kek hias dgn choc ganache yang di pipe gitu2 jer pastu hias dengan choc yang dipotong n choc warna warni.

 ni proses buat kek pertama adik. kek tu letak butter craem tengah. salut kat atas jer dengan ganache.


yang ni final touch. guna jer benda yang ada kat umah.


tadaaaaa.. akhirnya masuk dalam box simpan tuk sambut besday adik kat kampung. guna benda yang ada jer. maklumla takder budget waktu tu sb dah tgh bulan.





23 Mei 2016

anak...

 Kek minyak disalut cream cheese n choc request by my princess

Anak.....cepat masa berlalu.masing2 sudah membesar dgn karektor yg berbeza, perangai manja yg berbeza, pemikiran yg semakin bijak n matang.sudah blh menilai salah n betul, sudah boleh menilai apa itu bohong. Anak...kdg nak disalahkan pun x blh bila perckpan seolah org dewasa sbnya kita golongan dewasa adalah pelakon di pentas mereka. Diorg akan ikut cara percakapan kita. perhati dan ikut itulah mereka sbnya kdg diaorg xtau cara percakapan itu tidk baik.  Apapun hargailah ank anda dan org yg berada disekiling anda dan anda berhak utk hidup bahagia. Say no to stress.

my cookinggg

alohaa....terperam lama rupanya post ni. tak hingat bila sebenarnya. tapi tak per i post ajer yer. ni i try buat ketayap. yummmmm...