hah ni resepi kek lapis cheese pesona yang teman amik dari blog ryo. teman dah lama nak buat baru berkesempatan buat. teman buat dalam cawan jer n dalam tuppaware. klu nak tengok tuan empunya resepi korang klik kat sini yer ryoazhar.blogspot.com.
kat bawah ni teman copy paste dari blog ryo. sedap cubalah
Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.comhttp://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
- 500 ml susu segar,dipanaskan
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Caranya :1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
2.Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
3.Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
4.Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
5.Panaskan susu segar,padamkan api.
6.Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
7.Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
8.Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
9.Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
10.Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
11.Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
hah cer try kome. senang ajer. comfirm jadik. cheese tu teman guna tartura. murah sket tapi rasa sedap ajer
Tiada ulasan:
Catat Ulasan