Aku pelik betul yg degil2 ni.tau x selagi isu convid x selesai org x leh nak keja keluar cari rezeki. Ko x pikir ke kat org2 yg x berkemampuan.kalau x keja mana mcmna nak beli makan.
Dah ngomel plak aku.hahaha bkn apa cuma pelik dgn org yg xnak pikir ni.aduhaiii..dah2.. Apa aktiviti mengkome time cuti2 lama ni. Jgn makan tdo je dik non.apa kata korang decor rumah,merumput ke,belek2 tanah yg ada dpn rmh smbil belek tu masuk le benih apa2.ada juga hasil kan😂
Aku transformkan keta mainn anak yg baterinya bru caj main x smpai 5 minit dah kong sebagai tempat letak bunga.gunakan kreativiti anda dan kembangkan otak anda.blh gantikan dengan beskal buruk kat situ.tapi beskal kalau nak cantik kena cat la
Tepi pintu masuk rmh
Dalam rumah tepi sudut.bnga hidup tu
Ok jom aku nak kongsi masakan..kari ikan tongkol dengan daun kemangi.korang kenal ke idak daun kemangi????x kenal.xpe meh aku kenalkan.
Taraaa..ni daun kemangi.bau dia wangi2 herba.sedap buat ulam,kerabu.pokok kemangi ni aku tanam dalam pasu jer.duduk tamn xda tanh jadi semua bnda tnm dlm pasu.
Daun kemngi ni blh juga digunakan utk buat masak lemak ikan.sedap serius..
Tadaaaa..ni la kari ikan daun kemangi teman. Resepi??aish xkan x reti masak kari😂.korang masak kari macam biasa.daun ni masa dh nak tutup api bru letak.jgn letak awal.
Jom check bahan2nya:
3-4 ketul ikan
4 sudu besar serbuk kari ikan
2 biji bawang besar
2-3 ulas bwang merah-racik utk tumis
3-5 ulas bwg putih- racik separuh sepatih lagi utk blend
Santan(optional)
Daun kari
Daun kemangi
Tomato- belah 4
Air
1 sudu besar air asam jawa(letakkan dlam ikan.masukkan air bagi tenggelam.letak garam sket)
Garam secukup rasa
Cara buat:
1.ikan yg dah dibasuh korang rendam dalam air asam jawa bagi ikan tenggelam sket.
2. Blend bwang bersama serbuk kariletak air yer.jgn blend gtu jer. Tumiskan bawg merah,bwg putih dan daun kari hingga naik bau.
3.masukkan rempah kari yg diblend bersama bwang tadi, masak hingga pecah minyak.
4.masukkan ikan bersama air asam jawa. Bagi mendidih dan make sure ikan dah nak mask bru masukkan santan.kalau x nak letak santan pun takpe korang buat gini.lebihkan bwg besar yg diblend dgn serbuk kari.kari korang akan jadi pekat.jgn lupa perasakn dgn garam secukupnya.akhir sekali sblm tutup api masukkan daun kemangi dan tomato.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan