06 Mac 2012

makan aper...kenangan ngan arwah mak..

assalammualaikum..hah kengkawan pengunaan perkataan 'salam' tidak digalakkan tau. tadi baru terbaca pasal tu so nak kongsi ler ni. kalau panjang sgt boleh guna 'As Salam'. tu ler kan kita ni kdg semua benda nak jadikan short form. hah nak kongsi aper di tghari selasa ni yer. sambal terung pipit n peria goreng bercili. aduhai sedapnya. nak2 makan ngan nasi panas2. dua2 ni bukan masak ari yang sama tu. giler ler dua2 pedas you. sakit perut karang. ibu mengandung kan tak elok makan pedas tapi yang tu jugak yang sedap

aku kan dah lama sebenarnya tak makan sambal terung pipit ni.resepi? alah senang jer. kalau tau buat sambal boleh jer buat. ingat dedulu time arwah mak ader. bila balik kg ader jer benda yang aku suka dia masak. lgipun aku bukan jenis bnyk songeh bab makan tapi my mum tau aku suka ulam. any ulam ler.hah kalau nasib baik ader ler rebung fresh yang mak dapatkan kat tepi sungai. pengikut setia nak mencari ulam-ulam ni adalah aku. hmm kenangan yang terindah yang sukar tuk dapat balik.kerabu mak, perghhh marvelous...takder sapa leh lawan. mak punya pajeri pun best.tapi kini semua tinggal kenangan ajer. hmm rindunya.....


peria goreng bercili. hah ni maybe leh bagi resepi kot. lain org kan cara masak dia lain. tu ler dulu tak makan tapi sekarang bukan main lagi.adik aku yang tak makan peria pun terpngaruh ngan aku jugak. haha dah belajar makan. masa arwah mak ader, dia ader gak suh try makan tapi waktu tu aku tak leh terima rasa pahitnya peria. tapi skang ok ler pulak. maybe berubah ikut peredaran masa atau umur? hahaha

ok kat sini resepinya yer:

bahan tumbuk atau blend kasar:

2 biji cili besar
4-5 biji cili padi
1 biji bawang besar
3 ulas bwg putih

bahan lain:
4 biji peria- slice dan rendam dengan air garam
air asam jawa sket
ikan bilis

kalau ikut resepi aku gini jer la kan. aku suka goreng dulu peria tu. letak garam n kunyit.
ikan bilis tu pun aku suka goreng dulu.
tumis bahan blend atau tumbuk. pastu masuk air asam jawa. seasoning.
bila dah betul masak, masukkan peria n ikan bilis goreng tadi. gaul sebati n angkat.
simple jer kan.hehe..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HASIL TANAMAN ANGGUR KALI KE EMPAT DAN SOKSEK SOK SEK

 Assalamualaikum. lama menyepi kan. dah bersawang dah. tulis blog ni sekadar suka2 je. jadi dah bersawang tak post n tak buka langsung😆. pa...