hah kali ni resepi apa pulak yer. ni aku nak bagi resepi yang simple dan mudah. pastu kejap ajer.
masak kicap ayam. bahan-bahannya:
bahan kisar untuk tumis 1:
1 biji cili besar
3 / 4 biji cili padi (nak pedas leh lebihkan cili)
4/5 ulas bawang putih (lebihkan pun takper)
1 batang serai
bahan tumis 2:
1 biji bawang besar (slice halus)
daun kari
sedikit halia (slice)
bahan utama:
beberapa ketul ayam atau isi ayam (digoreng terlebih dahulu)
bahan lain:
2/3 cili padi- belah tgh. blh digantikan dengan cili merah besar
cendawan- oyster
young corn
carrot
cara buat:
tumis bahan kisar tadi hinga naik bau.kemudia masukkan bahan tumis 2.
hah ni ler sayur yang digunakan untuk masak kicap ni.terpulang nak pakai sayur aper
bila bahan tumis dah cukup masak. masukkan sayur sebentar. jgn terlalu lama nanti hilang semua khasiat sayur. just al dente(firm to bite)
lepas tu masukkan. ayam dan kicap manis. tak perlu lama sebab ayam tu kita gunakan ayam goreng. bila semua dah sebati dan masak, boleh ler angkat.
ni menu time korang malas nak pikir le.sesekali best jugak buat gni.selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan