tgh jalan-jalan dipasar pagi, ternampak lak ketam. hmm buat masak lemak sedap ni. so aku pun beli ler. ni masak lemak style aku ler. hahaha..juadah berbuka tuk hari tu.
ni bahan-bahannya
2 ekor ketam
4-5 biji bendi- potong dua
1 biji tomato-belah empat
1 nos bunga kantan- potong 4
santan dalam 2 senduk- (bagi dua.satu bagi cair satu biar pekat)
1 batang serai-diketuk
asam keping
bahan tumbuk:
2-3 biji cili padi
1 biji cili besar
sedikit kunyit hidup
1 biji bawang besar
2-3 biji bawang putih
1. masukkan semua bahan tumbuk, santan cair, serai , asam keping, bunga kantan dan ketam. biar seketika bagi mendidih.
2. ketam akan jadi kemerah-merahan kalau masak.so bila dah nmpk merah tu masukkan ler santan pekat, garam secukupnya, bendi dan tomato.
3.bagi betul2 masak boleh ler angkat.
hehe senang kan.masak lemak ni masuk jer semua sekali. terpulang kepada cara masak anda. selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan